Tornar al llistat

Formació Anual La Caseta 2019-2020

Detall de la formació

Data d'inici
26/10/19

Data final
06/06/20

Horari
10:00 - 19:30

Ubicació

Organitza
LA CASETA

Contacte

formacio-anual-la-caseta-2019-2020

LA FORMACIÓ

La demanda d’una pedagogia respectuosa amb els infants és cada vegada més gran en l’època actual. Les propostes formatives de La Caseta busquen respondre a aquesta demanda i facilitar el desenvolupament de projectes que, tot i ser diferents, tinguin en comú la intenció de respectar la naturalesa dels infants i apropar-nos així a una humanitat més conscient i lliure.

Volem afavorir les actituds i capacitats que permetin a les persones educadores situar-se en un projecte que ajudi l’infant a desenvolupar-se íntegrament, és a dir, en una pedagogia del joc, de l’acompanyament emocional, la creativitat, la llibertat i el respecte.

La Caseta és un projecte en plena evolució. No disposem de “veritats” que no siguin provisionals i circumstancials, és a dir, lligades a un context format per un espai físic, un grup d’infants determinats, un grup de pares i mares i un equip d’educadors/es. Per tant, compartirem la nostra experiència amb vosaltres sense la intenció que sigui definitiva. No volem “fer escola”, sinó contribuir a generar un coneixement sempre en canvi continu. No volem posar l’accent en l’assimilació d’un tipus de metodologia, sinó en la construcció personal d’una forma de situar-se respecte els infants.

Actualment La Caseta ofereix una formació anual que recull les bases pedagògiques de l’experiència d’acompanyament als infants i famílies durant els seus 18 anys d’existència.

PROPOSTA METODOLÒGICA

La formació està estructurada a partir de tres eixos:

1. La formació personal
La formació personal consisteix, en essència, a vivenciar diferents situacions de joc (pulsionals, de cura de l’altre, sensoriomotrius i simbòliques) i a prendre consciència del que se’ns belluga en aquestes situacions.
Experimentar situacions de resolució de conflictes i d’acompanyament de grups per poder posteriorment reflexionar sobre diferents aspectes de la metodologia i intervenció.
Implicar-se en processos creatius en llenguatges diversos per explorar la creativitat des del nostre interior.

2. La formació teoricopràctica
Els diferents blocs conceptuals s’introdueixen a partir de la vivència i són:
• Sentit del joc i evolució de l’infant.
• Metodologia i intervenció (creació d’espais, acompanyament de grup, conflictes, etc.).
• Processos creatius.
• Sistema. Funcionament orgànic del projecte. Osmosi de la informació. Ordres del sistema.

3. La pràctica
Un període de 30 hores de pràctiques a La Caseta o en projectes afins més 1 hora de tutoria individual complementen la formació personal i teoricopràctica.
Al finalitzar el curs es presentarà una producció-creació individual a partir d’un tema d’interès sorgit en el transcurs de la formació i que integri la formació teòrica, vivencial i la pràctica.

LA FORMACIÓ DE LA CASETA CONSTA DE 9 MÒDULS:

 

BASES DE LA METODOLOGIA DE LA CASETA

S’hi experimentaran situacions diverses d’acompanyament de l’altre (individual i de grup) i es facilitarà un mitjà teoricopràctic per facilitar l’acompanyament de processos creatius i de creixement. Parlarem sobre les prostes, les actituds i com entenem l’aprenentatge.

Aquest mòdul l’impartirà Pere Juan fundador de La Caseta.

TACTE NUTRITIU i SENSIBILITZACIÓ DE LA CONSCIÈNCIA PER SER PRESÈNCIA:

A través del tacte ens comuniquem profundament… En aquest taller tindrem l’oportunitat, des de la pròpia intuïció i l’escolta envers l’altre, d’explorar diferents recursos que acompanyen el procés dels infants a través del tacte nutritiu.

I sensibilitzarem la consciència del nostre cos per sentir-ne el fluir del camp sensorial i perceptiu. Un viatge des de la sinceritat de l’escolta i un espai de trobada amb la presència.

PROCÉS CREATIU: 
Durant aquest dia explorarem sobre què entenem per procés creatiu, les possibilitats de cada material, des d’on fa la proposta l’adult i quins paràmetres observem.

JOC PRESIMBÒLIC I PULSIONAL: 
S’hi experimentaran diferents situacions de joc presimbòlic (pulsional, sensoriomotor i reassegurament) i posteriorment es reflexionarà sobre el seu sentit dins de l’evolució de l’infant.

JOC SIMBÒLIC I EVOLUTIVA DE L’INFANT:
Serà un espai on es podrà aprofundir i vivenciar el joc simbòlic, un espai per poder compartir sobre els diferents tipus de jocs simbòlics, sobre com l’adult es posiciona per acompanyar-lo i quines són les funcions que té aquest joc en la vida de l’infant. Aquest marc de joc el relacionarem amb les necessitats que té cada infant segons el moment evolutiu.

LA PSICOMOTRICITAT EN L’ÀMBIT EDUCATIU I FAMILIAR: 
Es vivenciarà el procés que aplega la pràctica psicomotriu (de la vivència a la representació) i es reflexionarà sobre l’aportació d’aquesta pràctica a la pedagogia. Parlarem sobre com preparar un espai educatiu o un espai familiar, com construir espais on es puguin donar jocs significatius.

LA PEDAGOGIA SISTÈMICA I LA CASETA: 

Partint de la vivència analitzarem i mirarem com la pedagogia sistèmica ens  pot ajudar a acompanyar els infants, en la relació amb els adults, en l’ordre i el lloc que ocupa cada persona en el seu sistema (tan de feina com familiar).

LA GESTALT I LA CASETA:
De la mà de Tania Rojo mirarem quines són les necessitats vitals de cada etapa evolutiva i com afecten la construcció de la personalitat. Viurem aquests moments sensibles i parlarem de com acompanyar-los.

TANCAMENT: 
Construirem un espai de digestió i síntesis de tota la formació i per resoldre els dubtes pendents o els temes que necessitin més temps.

 

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Aquest curs es podrà fer dues opcions:

 

 • formació completa : 9 caps de setmana de 8 hores + 5 dies d’observadora en el projecte + 1 tutoria
 • per trimestres. Fer un o dos trimestres. Cada trimestre consta de tres trobades de 8 hores.

 

Calendari:

 

Trimestre 1. La metodologia de La Caseta

 1. Bases de la metodologia de La Caseta. 26 d’octubre 2019
 2. Tacte nutritiu i presència. 30 de novembre 2019
 3. Procés creatiu. 14 de desembre 2019

Trimestre 2. Evolutiva i joc

 1. Joc presimbòlic i pulsional. 25 de gener 2020
 2. Joc simbòlic i evolutiva de l’infant. 29 de febrer 2020
 3. La psicomotricitat en l’àmbit educatiu i familiar. 28 de març 2020

Trimestre 3. Eines complementàries

 1. La pedagogia sistèmica i La Caseta. 25 d’abril 2020
 2. La Gestal infantil i La Caseta. 16 de maig 2020
 3. Tancament. 6 de juny 2020

Horari:

 

Caps de setmana: dissabte de 10 a 14 i de 15:30 a 19:30.

 

Preu:
formació anual 750 € abans del 30 de juny després 800 €, un trimestre 250 € abans del 30 de juny després 270 €.

Hi ha l’opció de fer pagament fraccionat.

 

Imparteixen:

Aina Argemí, Neus Llop, Pere Juan, Tània Rojo, Eulàlia Solé.

 

Sessions informatives: 27 de setembre 2019 a les 18:30

 

Informació i inscripcions:  formacio@la-caseta.com

 

Coordinadora:
Aina Argemí

Formacions relacionades