Coronavirus

Benvolguts projectes i acompanyants

Alguns projectes han manifestat la necessitat d’informar-se i compartir sobre com pot afectar el Coronavirus als nostres espais.

Donada la controvèrsia al voltant del tema, des de posicions d’alarma a posicions que conviden a no tenir-ne cap por, el Grup de Treball hem cregut endreçat passar informacions en els dos sentits per a que decidiu conscientment com posicionar-vos.

Més avall teniu els enllaços als comunicats oficials.

Si bé és una malaltia que afecta poc o gens les criatures (només un 2% de contagiats són menors d’edat i d’aquests, l’afectació és lleu) creiem que:

  • És un moment excepcional per anar tots a una com a societat, des d’una mirada crítica, qüestionant si escau i confiant en els experts de diferents línies.
  • Sobretot, per protegir els grups de risc (que ens són propers: àvies i avis, potser malalts,…) assumim la responsabilitat col·lectiva de tenir-ne cura.
  • Els Projectes som un col·lectiu feble dins del món educatiu, fràgil davant les administracions i si bé som fortes, resilients i astutes davant d’aquest món poruc, no hem de donar imatges que no s’entenguin i ens pugin debilitar davant la societat.
  • I com tota crisi, és també una oportunitat per créixer, per estimar-nos, per col·laborar, per estar més en família, per ajudar el veïnat, la gent del barri o el poble que ho pugui necessitar.

Aquí sota trobareu:

  • Comunicats
    • Xell
    • Oficials
    • Altres
  • Legalitat, confinament i projectes XELL
  • Eines telemàtiques útils per activitats a distància
    • Per reunions d’adults
    • Per activitats amb infants
  • Com parlar amb els infants si ens pregunten sobre el virus?

Comunicats

XELL

NOTA: Al Centre de recursos XELL hi trobareu, entre altres àmbits, textos i documents útils per les particularitats d’aquest nou curs 2020-21. Alguns recursos d’ús intern (actes, etc) només son accessibles als acompanyants i Projectes Adherits XELL.

Manifest XELL,  Setembre 2020 –  Sobre les mesures d’inici de curs 2020-21

La XELL, Xarxa d’Educació Lliure, volem manifestar que tal i com ho entenem nosaltres i amb respecte per les altres maneres de pensar, creiem que:

      1. Les mesures de distanciament social que s’apliquen als centres docents en aquest inici de curs són incompatibles amb satisfer les necessitats reals de la infància i les seves famílies i les de mestres i acompanyants.
      2. No volem que els adults i adultes pateixin d’una por induïda a contagiar-se de la mainada i viceversa. Perjudica tant l’acompanyant com la criatura. L’adult o adulta ho pot viure amb angoixa i la mainada percep i n’assimila el rebuig.
      3. Malgrat que reconeixem en els infants una gran capacitat de gestió emocional, d’autocura i autorregulació, si sotmetem la mainada a les mesures de desinfecció i distanciament proposades, anirem contra el seu lliure desenvolupament (i contra els ideals dels valors plantejats pel propi disseny curricular base). Aprendran a sentir rebuig i por cap als altres, amb greus conseqüències per a la salut emocional i l’estabilitat social.
      4. La principal necessitat dels infants ara no és la de seguir un currículum de continguts cognitius de conceptes, procediments o competències per obtenir un títol sinó la de suport emocional per viure i superar les pors i inquietuds que ha despertat la situació. És la necessitat de contacte i socialització per al seu desenvolupament i per viure en comunitat i sentir-s’hi part per a superar la crisi.
      5. El que ens fa humans i vius és el contacte social, les emocions, la proximitat amb l’altri. Si la prevenció del risc arriba a punts que ens deshumanitzen, exigim el dret d’assumir aquest risc, des de la responsabilitat, prenent mesures de seguretat i higièniques que no impliquin aquesta deshumanització, superant també la cultura de la por.
      6. Instem el sistema educatiu a plantejar grups reduïts d’infants i trobar formes de fer l’activitat a l’aire lliure. Destaquem l’experiència ben positiva dels casals i activitats infantils en el lleure d’aquest estiu 2020. Però si ràtios baixes implica distanciament, la mesura perd el sentit integrador. Si realment els infants no poguessin apropar-se entre ells, s’haurien de tancar les escoles. Si se’ls posa junts dins les escoles, no se satisfà la seva necessitat sinó la dels adults que no poden o no opten legítimament estar amb als infants.
      7. Reconeixem el dret de l’infant a l’educació, i el dret de les famílies a decidir-ne el mètode educatiu. Reconeixem el dret a escolaritzar en centres educatius, en condicions segures a tots nivells, i el dret a l’educació que no passa exclusivament per la presencialitat en un centre educatiu: Presencialitat parcial, educació en família, espais alternatius…
      8. Satisfer la necessitat dels infants és satisfer la de les seves famílies: l’Administració d’Educació hauria d’anar de la mà de la de Serveis Socials/Família i polítiques econòmiques per a que les famílies tinguin ingressos dignes per poder tenir cura dels seus fills i filles sense haver de deixar-los a càrrec d’algú altre. Perquè aquesta decisió de la família sigui voluntària cal el suport econòmic a les famílies que les permeti escollir lliurement i no obligades per anar a treballar per obtenir recursos per viure.
      9. La mateixa OMS descriu la salut com un estat ple de benestar físic, emocional i social. Cal una solució de compromís entre les necessitats REALS de la infància i les mesures de superació de la crisi sanitària. Hi ha veus molt qualificades que expressen que tant distanciament i aïllament impliquen que sigui pitjor el remei que la malaltia.
      10. Si les criatures no poden expressar-se emocionalment, si no poden córrer juntes, si no poden tocar-se, si no podem abraçar-les per sostenir-les, sota risc de ser assenyalades i patir mesures disciplinàries… NO podem oferir un acompanyament sa, doncs el seu impuls de vida serà constantment reprimit…

Manifest XELL 21 de maig 2020 – Sobre les mesures de retorn a l’activitat escolar 2020 – AIXÍ NO

Davant de l’excepcionalitat de la situació actual i les mesures que s’estan proposant i posant en pràctica de cara a al retorn a l’activitat escolar, la XELL, Xarxa d’Educació Lliure, volem manifestar que tal i com ho entenem nosaltres:

    1. Les criatures i les seves necessitats han estat oblidades des del primer moment en la gestió oficial d’aquesta crisi.
    2. Les mesures de distanciament social que es volen aplicar als centres docents per la seva reobertura són incompatibles amb satisfer les necessitats reals de la infància i les seves famílies i les de mestres i acompanyants.
    3. No volem que els adults siguin portadors d’una por induïda a contagiar-se dels infants, la qual cosa els perjudica tant a ells com als infants. L’adult ho podria viure amb angoixa i la mainada percebria i assimilaria el rebuig de l’adult.
    4. Malgrat que reconeixem en els infants una gran capacitat de gestió emocional, d’autocura i autorregulació, cal que s’adapti la vivència al seu nivell maduratiu. Si sotmetem la mainada a les mesures de desinfecció i distanciament proposades, anirem contra el seu desenvolupament (i contra els ideals dels valors plantejats pel propi disseny curricular base), aprendran a sentir rebuig i por cap als altres, amb greus conseqüències per a la salut emocional i l’estabilitat social.
    5. La necessitat dels infants ara no és la de seguir un currículum de continguts cognitius de conceptes, procediments o competències per obtenir un títol sinó la de suport emocional per viure i superar  les pors i inquietuds que ha despertat la situació. És la necessitat de contacte i socialització per al seu desenvolupament i per viure en comunitat i sentir-s’hi part per a superar la crisi.
    6. Els infants estaran millor a casa i fent trobades amb amics i familiars en espais que entomin la funció de cohesió social que fa l’escola. Celebrem que als centres, si s’obren, es plantegin grups reduïts d’infants i no les ràtios que fins ara hem vist. Però si ràtios baixes implica distanciament, la mesura perd el sentit integrador. Si realment els infants no poguessin apropar-se entre ells, s’haurien de tancar les escoles. Si se’ls posa junts dins les escoles, no se satisfà la seva necessitat sinó la dels adults que no poden o no opten legítimament estar per als infants.
    7. Satisfer la necessitat dels infants és satisfer la de les seves famílies: l’Administració d’Educació hauria d’anar de la mà de la de Serveis Socials/Família i polítiques econòmiques per a que les famílies tinguin ingressos dignes per poder tenir cura dels seus fills i filles sense haver de deixar-los a càrrec d’algú altre. Demanem que s’obrin espais (escoles) d’ús voluntari d’acollida per a la mainada i la família, amb prioritat pels casos d’infants d’entorns desafavorits, per donar suport a qui més ho necessita i que alhora és mantingui la important tasca de cohesió social de l’escola.
    8. Perquè aquesta decisió de la família sigui voluntària cal el suport econòmic a les famílies que les permeti escollir lliurement i no obligades per anar a treballar per obtenir recursos per viure. En què ha quedat la proposta de les administracions sobre la Renda Bàsica Universal?
    9. Cal una solució de compromís entre les necessitats REALS de la infància i les mesures de superació de la crisi sanitària. Hi ha veus molt qualificades que expressen que tant distanciament i aïllament ens portarà a una societat amb un feble sistema immunològic que implicarà una major mortalitat i dependència de la medicina amb copyright.
    10. Si les criatures no poden expressar-se emocionalment, si no poden córrer juntes, si no poden tocar-se, si no podem abraçar-les per sostenir-les, sota risc de ser assenyalades i patir mesures disciplinàries… NO podem oferir un acompanyament sa, doncs el seu impuls de vida serà constantment reprimit…

AIXÍ NO

També volem expressar que el confinament forçós, el control del carrer per part de forces armades i les propostes oficials de desconfinament que hi ha sobre la taula, alimenten la cultura de la por. Ens preocupa que puguin anunciar una greu retallada de drets i llibertats així com un creixent autoritarisme de cara al control social de la ciutadania. No ho volem acceptar.

Si us voleu adherir al manifest, podeu omplir aquest formulari: Adhesions al manifest XELL maig 2020


 

16 d’abril 2020 – Què passa amb les quotes de les famílies?

El govern protegeix els consumidors, però les nostres famílies són consumidores? Cal diferenciar entitats de serveis amb clients i activitat econòmica de les entitats sense ànim de lucre on els participants son socis (i per tant co-propietaris de l’entitat). Potser haurem de distingir entre la quota de soci (per sostenir l’entitat) i la quota d’una activitat concreta que fa l’entitat. En els nostres espais, queda confós i potser caldrà definir la diferència…

Llegeix la informació aquí.

1 d’abril 2020 Carta al govern de l’Estat perquè les criatures surtin de casa

Gràcies a la iniciativa de la Marta, una mama que ha passat per diferents projectes d’educació lliure, ja ha arribat al Congrés espanyol la carta on sol·licitem que insti el govern de l’estat a permetre que els infants surtin de casa, de forma endreçada i amb les mesures de seguretat que calguin, per a respectar els seus drets, reconeguts a la carta dels drets de la infància, que també són vigents a Espanya.

Malgrat les dificultats actuals i les restriccions de comunicació de la ciutadania amb el Congrés (apliquen mesures que justifiquen per “l’Estat d’alarma” decretat), ens consta que serà llegida per qui correspon, gràcies a l’esforç i constància de la Marta. Un agraïment especial per ella i a tots vosaltres per ser darrera de les entitats representades en aquesta carta.

 

Comunicats del Departament d’Educació.

Pàgina oficial de comunicats del departament d’educació

  • Comunicat del Departament d’Educació en relació a les mesures preses per contenir el coronavirus 15 de març
    •               Extret ” Es mantenen els contractes amb els prestadors de servei de vetlladors. Per tant, el Departament insta a aquests proveïdors a no fer un expedient de regulació de treball temporal (ERTE).”
  • Comunicat del Departament d’Educació en relació al coronavirus 12 de març 2020
    •                Extret “El Govern de la Generalitat ha decidit tancar a partir de demà tots els centres educatius de Catalunya, en coordinació amb el Departament de Salut i en el marc del Pla d’Actuació del Procicat per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial d’alt risc. Ho fa com a mesura de contenció i per evitar la propagació del coronavirus. La mesura afectarà a tots els centres de Catalunya, siguin de titularitat pública, privada concertada, privada o de qualsevol altra titularitat, i a les diferents etapes educatives.”
  • Comunicat del Departament d’Educació en relació al coronavirus 10 març 2020
    •               Extret: ” insta a la suspensió de tota activitat que organitzin els centres educatius del Departament o qualsevol servei del mateix Departament que no sigui lectiva o curricular, que es faci fora del centre i que impliqui professorat, personal no docent o alumnat de diversos centres simultàniament. “
  • Comunicat del Departament d’Educació en relació al coronavirus 26 febrer 2020

    •               Extret: D’acord amb les recomanacions de les autoritats sanitàries, el Departament d’Educació recorda que els centres educatius han de contactar amb el 061 davant de qualsevol dubte relacionat amb aquesta qüestió, especialment en el cas que una persona presenti una infecció respiratòria i que hagi viatjat a la Xina, Corea del Sud, Iran, Japó, Singapur o les regions italianes de Piemont, Vèneto, Llombardia i Emilia Romagna o que quedi provat que hagi estat en contacte amb una persona infectada pel virus.

Altres comunicats

Informacions crítiques

Legalitat, confinament i projectes XELL

Us passem un seguit de respostes a preguntes que ens fem els Projectes en aquests moments, a nivell laboral, de quotes, etc.

Donada l’excepcionalitat del moment, totes aquestes respostes són provisionals i es basen en legalitat vigent en una situació habitual.

En aquests moments, declarat l’estat d’alerta a tot l’estat per un costat i amb indicacions explícites dels Governs català, balear i valencià (on tenim projectes) per l’altre, la situació dista molt de la normalitat. Fins que no es coneguin els detalls de les mesures econòmiques que plantegin les diferents Administracions no podem saber quina és la manera correcta d’actuar en el nostre cas.

Les famílies han de seguir pagant la quota? tenen dret a recuperar part del pagat si han pagat per avançat?

Font diari El Mundo

¿Qué pasa con las actividades que pagamos mes a mes, como guarderías, academias, gimnasios?
Se les llama “servicios de tracto sucesivo” y son las actividades que se prestan de forma continuada y el pago es mensual: guarderías, academias, gimnasios… En ese caso “la causa de fuerza mayor se aplica a cualquier relación contractual”. No hay una normativa específica para esto, la norma que se usa es el Código Civil, artículo 1105 y “el consumidor puede reclamar la parte proporcional del servicio no prestado, salvo que haya excepciones“, señalan. La recomendación de OCU es que los usuarios “se dirijan al centro en cuestión, por escrito, alegando fuerza mayor y reclamando la parte que corresponda”. Señalan que “ya las recomendaciones de Sanidad justifican la causa de fuerza mayor”. “Además hay que tener en cuenta que estamos en unas condiciones excepcionales y que hay aplicar los criterios con flexibilidad, y lo mejor es llegar a un acuerdo”, señalan.

Per tant, les famílies tenen dret a no pagar i/o recuperar part de l’avançat, però caldrà veure com afecta i s’interpreta el tema de les “excepcions” de què parla la llei, lligat a les concrecions de les mesures econòmiques que estem esperant.

Val a dir que si tothom deixa de pagar, el projecte no se sosté i potser es veu obligat a tancar. Així que en situacions com l’actual, l’ideal seria acordar amb les famílies com es procedeix per garantir-ne la continuïtat. Trobar un equilibri, per exemple, entre la solidaritat de les famílies de pagar el servei si s’ho poden permetre malgrat no el gaudeixin i reduir els ingressos de les persones treballadores. Reducció de quotes i sous. Renegociar lloguer per aquest mes, etc… O bé seguir cobrant però oferir un servei d’una altra manera.

Això per tant va lligat amb les mesures econòmiques que es plantegin.

Hi haurà diferencies entre persones assalariades i treballadores autònomes. Però està per veure.

Font: Vilaweb

Sóc autònom, puc deixar de pagar les quotes mentre duri la pandèmia?
—CH: De moment, no. Per a això, cal que el govern aprovi mesures socials i laborals en aquest sentit.

Vull fer el confinament i no sortir per anar a treballar. Tinc por del contagi. La feina em diu que hi he d’anar. Puc negar-m’hi?
—Carles Hurtado (CH): Amb les actuals mesures del RD 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma, legalment, el treballador està obligat a anar a treballar. Però hi ha l’article 21 de riscs laborals.

Què diu l’article 21 de riscs laborals?
—CH: Entre altres coses, que el treballador té dret d’interrompre la seva activitat i abandonar el lloc de feina en cas que sigui necessari, quan consideri que l’activitat implica un risc greu i imminent per a la seva vida o la seva salut.

Es pot adduir aquest article en el cas del coronavirus 2019?
—CH: S’haurà de demostrar una manca absoluta d’adopció de les mesures contra el contagi al lloc de feina. I comunicar-ho immediatament als representants dels treballadors i a l’autoritat laboral, que serà qui decidirà si es continua sense treballar o s’hi ha de tornar.
—Núria Ferràndiz (NH): En aquest cas descrit, els representants dels treballadors, i també els treballadors, podrien aturar l’activitat laboral, però cal anar amb cura. La recomanació és ‘convèncer’ l’empresa de la conveniència d’aturar l’activitat laboral, permetre de treballar des de casa i garantir únicament allò que es considerin serveis essencials.

El treballador pot adduir que, més enllà del lloc de feina, el fet d’agafar el metro o sortir al carrer ja és prou risc per a activar l’article 21?
—CH: Si fem cas de les mesures del reial decret de l’estat d’alarma, no diu que no es pugui agafar el metro. Si fem cas de les recomanacions científiques, sí que n’hi ha, de risc. El metro no és el centre de treball i l’autoritat laboral no entraria a valorar el desplaçament, llevat que fes una interpretació extensiva.

Vull fer teletreball i a la feina em diuen que no. Puc obligar-los?
—NH: No. Les resolucions publicades fins ara diuen que recomanen a les empreses de permetre el teletreball quan sigui possible. Per tant, les empreses no hi estan obligades.

M’han fet fora de la feina emparant-se en la Covid-19. Poden fer-ho, això?
—CH: No, això és un acomiadament improcedent.

M’han fet fora temporalment emparant-se en la Covid-19. Poden fer-ho, això?
—CH: Sí, però hauria de ser a través d’un ERTO per causa de força major o per causes econòmiques, amb comunicació a les autoritats laborals competents i amb expedient contradictori que respecti els terminis processals corresponents. No és immediat.
—NH: En aquests supòsits de suspensió de contracte per raons de força major, el treballador es trobarà en una situació legal d’atur. En cas d’ERTO, l’empresa està obligada a continuar cotitzant el 100% d’allò que correspongui al treballador.

Per tant, tot queda pendent de les mesures concretes que adoptin les administracions per saber a què agafar-nos i com sostenir la situació.

Però és clar que en moments com l’actual, la nostra força radica en la nostra capacitat de cooperació i solidaritat. I que tal com fem amb les nostres criatures quan les acompanyem, caldrà adaptar-nos tant com puguem a les possibilitats de cada Projecte, de cada acompanyant, de cada família. De cada realitat. I amb una reflexió conscient sobre les solucions proposades, escollir la que més ens garanteixi la sostenibilitat de l’espai, les famílies i els acompanyants. Amb la menor disrupció per la mainada.

Eines telemàtiques útils per activitats a distància

En aquesta línia, podeu plantejar-vos de seguir donant un servei a les famílies, compatible amb les eines de comunicació a distància, si els acompanyants i el projecte ho pot assumir:

  • Proposar “tutories”, reunions privades de l’equip amb cada família per parlar del seu infant i proposar-los activitats concretes que creieu que li puguin anar bé.
  • Proposar activitats col·lectives per videoconferència amb eines que permetin moltes connexions alhora. En funció de l’edat dels infants:
    • Un joc compartit
    • Activitats de creació conjunta: un conte escrit entre tots, algú proposa els dibuixos, etc. Potser sobre la situació actual.
    • Una festa de disfresses, que es puguin veure a distància, sobre un tema…
    • L’hora del conte: proposar que a tal hora de cada dia, com es fa en els Projectes, l’equip llegirà un conte en directe.
  • Proposar reunions col·lectives amb les famílies:
    • Per parlar de la situació actual
    • Per fer una pedagògica sobre un tema concret, dinamitzada per un acompanyant de l’espai.

A part, podeu reunir-vos telemàticament els equips de coordinació.

Us passem un seguit d’eines:

Com parlar amb els infants si ens pregunten sobre el virus?

Us passem un parell de textos interessants:

Si estàs una mica al dia de l’actualitat, difícilment t’escaparàs de les notícies que ens envolten darrerament entorn a virus i amenaces a la salut. Això, vulguem-ho o no, ens acaba afectant amb més o menys grau, i hem de trobar la manera més adequada per tal de compartir-ho amb les criatures. Aquí sota et deixo algunes recomanacions per tal de poder-hi parlar sempre que facin preguntes. Recorda que, més enllà del que els hi dius, el que compta és la manera com tens de fer-ho. Així que primer cal que revisis quan t’interfereix a tu mateix/a aquest tipus d’informació per tal de poder-te fer responsable dels teus moviments emocionals.

Salut!

En primer lloc, cal que revisis com t’ho prens tu i com t’afecta. Recorda que comuniques més amb l’emoció que amb les paraules.

De res serveix dir-los-hi que “no passa res” si no ens ho creiem. Parla amb adultxs que et puguin recollir a tu abans.

Espera que et preguntin ellxs. I sempre retorna’ls-hi la pregunta: “què en saps tu?” Això et dona pautes per saber què respondre.

Deixa les dades tècniques per a la ciència. Comunica amb llenguatge clar i afí a la seva edat.

Evita alarmismes. La realitat és que en sabem ben poc de tot plegat.

Pot ser un bon moment per introduir la importància de la higiene.

Els virus són organismes que SEMPRE viuen “en i entre” nosaltres. No els espantis amb la creença que tots són perillosos.

Les persones sanes tenim més opcions de preservar la salut i vèncer les invasions víriques. Cultiva la cura i els bons hàbits.

La salut es genera de moltes formes: alimentació, vincles sans, espai personal, reducció de l’estrès, bona gestió del son, descans, equilibri emocional, natura, sol, etc. Com ho practiques tu?

Si et pregunten per les mascaretes, informa’t i opina amb criteri. No tot el que pensem és vàlid científicament.

Si mostren por o inquietud, acull la seva emoció amb el teu cos (abraçada, carícies, proximitat, mirada) i no intentis solucionar-la. La teva presència és lo únic que necessiten en aquest moment.