Detalls del projecte

Any de fundació
2016

Adreça
Diseminado Diseminados, 325, 46860, Valencia, Albaida

Estat
Afí a la XELL

Edats
De 1 a 3 anys / De 3 a 6 anys

Capacitat
14 children

Acompanyants
2

Format
Acompanyants

Contacte

Ester o Andrea

llacorella.associacio@gmail.com

https://llacorella.wordpress.com/

684454779

https://www.facebook.com/llacorellaespaiaprenentatge

Llacorella és un espai d’aprentatge que s´ubica a l’entorn rural, en una masia del S.XIX, al terme d’Albaida (al País Valencià).

Iniciem aquest camí al setembre del 2016, amb la il·lusió d’enllestir un projecte d’educació respectuosa amb els ritmes i necessitats dels xiquets i xiquetes de la comarca. Des de llavors hem estat oferint escoles d’estiu i de Nadal, per al menuts, i formacions, per a famílies i professionals de l’educació.

El setembre de 2020 vàrem començar el curs escolar per a un grup de segon cicle d’infantil. L’experiència està sent molt enriquidora per als menuts, les famílies i nosaltres. Continuem creixent, per al pròxim curs 20/21 hem obert noves places d’1 a 6 anys.

El nostre punt de partida.

En llacorella entenem que tant l’escola com l’educació han de ser espais flexibles i processos creatius on es generen noves realitats de canvi. Per a nosaltres els espais educatius han de facilitar la pràctica d’uns aprenentates basats en l’autonomia i la llibertat.

Per tant a Llacorella volem que els xiquets i xiquetes aprenguen en base a les seus necessitats i ritmes individuals i col·lectius, i facen servir les seus pròpies eines i estratègies per desenvolupar la seua capacitat activa en els aprenentatges.

Tot això acompanyat de l’estimulació del pensament crític i un desenvolupament emocional respectuós amb les necessitats dels infants, que prioritze l’expressió d’aquestes davant la repressió, l’homogeneïtzació o la formació d’estereotips socials, com el genere o l’autoritat.

La natura, un element clau en l’aprenentatge.

Llacorella és un projecte ubicat al mig del camp, i això no és un fet casual. Les persones que formem part d’aquest projecte hem elegit aquest espai perquè creiem que la natura és una eina pedagògica per si mateixa. Estar envoltat d’arbres, plantes, animals, bancals i aigua és molt important per a l’educació, ja que a traves d’ella les persones podem aprendre de manera significativa i globalitzadora.

L’experiència comunitària i compartida.

A més a més del respecte als ritmes individuals i l’acció pedagògica del medi natural, també volem remarcar d’importància de les experiències compartides; la construcció de relacions socials i la seua socialització en base a motivacions compartides, la creació de coneixement de forma conjunta; fomenten la construcció d’unes practiques basades en valors com solidaritat, el suport mutu o la llibertat responsable i col·lectiva.

Més enllà d’un espai educatiu… un projecte transformador.

En Llacorella pensem que l’educació no ha de ser un procés que visca aïllat d’esquenes a la realitat social que vivim, sinó que ha de ser el punt de trobada entre la dimensió social de l’educació (la societat) i els aprenentatges dels infants. És per això que a Llacorella volem anar més enllà i crear un espai on ajude a superar el gran distanciament que existeix entre l’educació actual i la societat. Tenim la intenció de que aquest no siga tant sols una «escola», sinó que arribe a ser un projecte veïnal i comunitari, obert a tothom i on tinguen cabuda altre projectes i iniciatives de caire social i transformador. Volem que siga un espai obert a la societat, un lloc on l’aprenentatge – no entenga d’edats- i siga aquell element per enxarxar i compartir un model social més just i igualitari.

Recursos educatius

A Llacorella els protagonistes de l’aprenentatge són els menuts. Nosaltres acompanyem amb cura i molt d’amor els seus processos. Triem les propostes educatives en funció de les necessitats i preferències dels xiquets i xiquetes. També fem propostes o tallers que pensem que poden suposar una experiència enriquidora per als alumnes, perquè pensem que, per a ser lliures, han de tindre una varietat de recursos i experiències que els permetrà triar el seu propi camí. Sabem que a l’etapa d’Infantil, els xiquets aprenen mitjançant la seva motricitat, per aquesta raó els oferim espais i propostes manipulatives, perquè puguen conéixer el món que els envolta amb tots els seus sentits. L’emoció és un element clau a l’educació, si els menuts gaudeixen del que estan fent, adquiriran aprenentatges positius, per això ens partim dels seus interessos i afinitats. També tenim en compte que qualsevol conflicte o necessitat afectiva tindrà prioritat per damunt de qualsevol altra qüestió.

Dit açò vos compartim algunes propostes o recursos educatius que utilitzem a Llacorella:

AMBIENTS PREPARATS:

Els ambients d’aprenentatge de lliure circulació es una manera diferent d’organitzar els menuts, l’espai i els materials. Sòn espais preparats per les persones adultes, amb materials estructurats i pensats per satisfer les necessitats autentiques dels menuts. Els criteris en què es fonamenten són:

  1. Lliure circulació de pensament
  2. Autonomia i iniciativa personal
  3. Acció, experimentació, interacció
  4. Les relacions que s’estableixen
  5. Entorns rics i espais educadors
  6. Materials diversos
  7. L’acompanyament de les mestres com a mediadores i impulsores de procesos d’aprenentatge

Durant tot el dia, els diferents espais de l’Escola a la Natura es van obrint i tancant segons les necessitats dels menuts i en funció de la possibilitat d’acompanyar-los. Tot i que són espais de lliure circulació i no s’ofereixen activitats dirigides i uniformes, puntualment els acompanyants presenten propostes.