Us informem d’una iniciativa formada per mares i pares que s’han unit per fer pinya, compartir notícies i accions per endarrerir l’ús dels telèfons intel·ligents en els nens i nenes a partir dels 16 anys. Ens diuen:
Aquest és el canal general de la iniciativa, on volem que hi sigui el nombre més gran de persones, per així poder comunicar les accions que es van aconseguint. Canal Telegram: https://t.me/+ZI0dTYe8-eAyNzc0
Vídeo iniciativa: https://www.youtube.com/watch?v=TUWgCRWb8-w
Per ser més operatius, s’estan creant canals per a cada ciutat i territori de Catalunya.
Hi ha una carpeta compartida per anar afegint tots els documents d’interès que s’estan recopilant: https://drive.google.com/drive/folders/1-tSrtceZszuVBmk449fXGYFFASPmkTjZ
Des del grup adolescència lliure de mòbils, volem empoderar les famílies i promoure un pacte social perquè el màxim nombre de famílies endarrereixin el lliurament del primer telèfon intel·ligent als seus fills i filles. Diferents estudis i publicacions exposen els aspectes negatius que l’ús d’aquests dispositius comporta en els menors de 16 anys, afectant la seva sociabilitat, aprenentatge, concentració, descans i autoestima, a més que possibilita l’accés a continguts inapropiats per a la seva edat, el ciberassetjament, donant lloc en molts casos, a conductes addictives.
Considerem que les famílies han de poder decidir quan donar un dispositiu als seus fills, tenint en compte la seva salut i benestar, i que l’actual pressió social -que imposa tàcitament el lliurament d’un mòbil en arribar a l’institut- coarta tota llibertat de decisió sobre l’educació dels nostres fills i filles. A això s’afegeix el reclam dels professors i centres educatius que veuen com el mòbil és un problema constant, font de conflictes i que impossibilita el correcte desenvolupament de la vida educativa. Cal revertir amb urgència aquesta situació. Fa falta arribar a un nou consens social respecte a l’ús de dispositius intel·ligents en cas dels menors.
Per aquest motiu, a través d’aquesta iniciativa, pretenem: generar consciència crítica en les famílies i centres educatius i mobilitzar a les institucions perquè es reguli l’ús de dispositius mòbils i de pantalles en l’àmbit escolar. Per a justificar el retard en el lliurament dels dispositius i l’ús de pantalles en menors de 16 anys, exposem que:
1. Diversos estudis demostren que la salut mental dels menors es veu directament afectada per l’ús de xarxes socials i aplicacions mòbils, així com pel consum de contingut no adequat a la seva edat a través dels dispositius mòbils o altres pantalles.
2. La digitalització de l’escola i la socialització a través de les pantalles dificulten les relacions personals i el desenvolupament d’eines per a la resolució de conflictes i afecten l’aprenentatge i concentració necessaris per a seguir les classes.
3. Els beneficis i perjudicis associats a l’ús de dispositius tenen relació directa amb l’edat de la persona que els utilitza, per la qual cosa retardar el seu lliurament fins que la persona pugui fer-ne un ús responsable i segur suposaria un augment dels beneficis enfront dels perjudicis que li poguessin ocasionar.
4. Algunes enquestes apunten al fet que més del 60% de les famílies no donarien un telèfon mòbil als seus fills i filles en arribar a l’institut. Però la pressió social i la manca de regulacions que acompanyin aquesta situació fan cedir a les famílies. La realitat és que més del 90% dels nens a 1r d’ESO ja tenen un mòbil.
Què proposem:
1. Prohibir el mòbil als instituts
2. Promoure una concienciació social més gran per deixar de normalizar l’ús del mòbil abans dels 16 anys